Meest gestelde vragen beantwoord
FAQWanneer moet ik mijn elektriciteit laten keuren?
Bij de verkoop van je woning moet er verplicht een elektrische keuring aan de koper worden voorgelegd. Het keuringsverslag moet ten laatste bij het verlijden van de authentieke akte aan de koper worden overhandigd. Dit document, afgeleverd door een erkend keuringsorganisme, informeert de koper over de staat en eventuele inbreuken van de elektrische installatie(s).
Installaties die geplaatst werden na 1 oktober 1981 beschikken in principe reeds over een keuringsverslag. Wanneer je dit verslag als verkoper niet meer terug vindt, er ondertussen belangrijke wijzigingen werden uitgevoerd aan de installatie of dit verslag ouder is dan 25 jaar, zal een nieuwe keuring van de installatie moeten gebeuren.
Elektrische installaties die ouder zijn dan 1 oktober 1981 zullen in geval van verkoop in elk geval gekeurd moeten worden.
Elektriciteit niet conform, wat nu?
Vaak worden er een aantal overtredingen of gebreken vastgesteld. De koper beschikt over een termijn van 18 maanden (elektrische installatie in gebruik genomen voor 01.10.1981) of 12 maanden (elektrische installatie in gebruik genomen na 01.10.1981) om de installatie opnieuw conform te maken. De koper dient binnen deze termijn een herkeuring te laten uitvoeren waaruit blijkt dat de elektrische installatie volledig wordt goedgekeurd.
Wat zijn stedenbouwkundige inlichtingen?
Stedenbouwkundige inlichtingen worden opgemaakt door de dienst ruimtelijke ordening van de stad of gemeente waarin jouw woning gelegen is. Bij de verkoop moet een kandidaat-koper ingelicht worden over de stedenbouwkundige toestand van het onroerend goed dat te koop wordt aangeboden. Een aantal van die inlichtingen moeten zowel in de overeenkomst, als in de publiciteit worden vermeld. Afhankelijk of een gemeente al dan niet beschikt over een plannen - en vergunningenregister, moeten volgende vermeldingen worden opgenomen:
- Werd er een stedenbouwkundige vergunning/omgevingsvergunning voor stedenbouwkundig handelingen verleend?
- Wat is de meest recente stedenbouwkundige bestemming?
- Is er een dagvaarding uitgebracht? Zijn er herstelmaatregelen van kracht?
- Zijn er voorkooprechten bekend?
- Wat zijn de lasten/voorwaarden van een eventuele verkavelingsvergunning/omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden?
Wat is een EPC?
EPC is de afkorting voor energieprestatiecertificaat. Dit document informeert kandidaat-kopers aan de hand van een kengetal en een energielabel hoe energiezuinig een woning is. Bovendien worden er mogelijke aanpassingswerken in uitgelegd om de woning te laten voldoen aan de energienormen van 2050. Het EPC is een verplicht document in een verkoop- of verhuurdossier en moet voor handen zijn alvorens de woning gepubliceerd mag worden. Het certificaat blijft 10 jaar geldig, maar let op. EPC’s die opgemaakt werden voor 2019 zullen vanaf 1 januari 2022 vervangen moeten worden.
Moet ik mijn mazouttank laten keuren?
Keuring voor verkoop
Voor de verkoop van je woning is het keuren van de mazouttank niet wettelijk verplicht. De eigendomsoverdracht is immers niet gekoppeld aan een (her)keuring van je mazouttank. Tot zover de theorie, want in de praktijk wordt er steeds een attest gevraagd. Het keuren van een mazouttank is namelijk verplicht voor de ingebruikname en in vele gevallen moet de tank ook periodiek herkeurd worden.
Bovendien heeft de verkoper een algemene informatieplicht tegenover zijn koper. Alle relevante informatie over de woning en dus ook de mazouttank moet verstrekt worden aan de koper. Bij de notariële akte zal de notaris dan ook vragen om een keuringsattest voor te leggen. Zo kan alles duidelijk omschreven worden en discussies vermeden.
Periodieke keuring
Een ondergrondse stookolietank van meer dan 5.000 kg, dient om de 2 jaar beperkt en om de 15 jaar grondig gekeurd te worden. Een bovengrondse tank moet om de 3 jaar beperkt gecontroleerd worden.